Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Muinaisten germaanien talvijuhla tunnetaan nykyisin sen englanninkielisellä nimityksellä yule. Kuukalenterin vuoksi yulen paikka vaihteli joulukuun alusta tammikuun alkuun. Kristinuskon leviämisen myötä yule yhdistettiin kristilliseen jouluun. Muinaiset roomalaiset viettivät 17. ja 23. joulukuuta välisenä aikana keskitalven Saturnalia-juhlaa. Talvipäivänseisauksena 25. joulukuuta oli Sol Invictuksen eli Voittamattoman auringon päivä.
Raamatussa Jeesuksen syntymästä kerrotaan sekä Matteuksen että Luukkaan evankeliumeissa, mutta kummassakaan ei sanota, mihin aikaan vuodesta se tapahtui. Eräiden Raamatussa olevien viitteiden perusteella asiasta on kuitenkin yritetty tehdä päätelmiä.
Tiettävästi ensimmäisenä Jeesuksen syntymän ajoitti joulukuun 25. päivään Hippolytus Roomalainen 200-luvulla. Hän oletti, että enkelin ilmestys Marialle oli tapahtunut kevätpäiväntasauksena, joka tuolloin oli 25. maaliskuuta, ja että Jeesus olisi syntynyt yhdeksän kuukautta myöhemmin. Jo samalla vuosisadalla hänen syntymäjuhlaansa alkoivat sanottuna päivänä viettää muun muassa Pohjois-Afrikan donatolaiset.
Yksinkertaisin selitys joulun ajankohdalle on, että 25. joulukuuta on roomalaisen juliaanisen kalenterin talvipäivänseisauksen alkuperäinen ajankohta. On myös esitetty, että juhlapäivä olisi sijoitettu kyseiseen ajankohtaan sen vuoksi, koska samana päivänä oli ennestään vietetty Voittamattoman auringon (Sol Invictus) päivää.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Joulu
http://fi.wikipedia.org/wiki/Saturnalia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus
Myytin mukaan Zeus (Juppiter) syrjäytti Kronoksen (Saturnus) vallasta, jolloin tämä vaelsi Italiaan antaen maalle nimeksi Saturnia. Rooman lähellä on nykyään edelleen sen niminen kaupunki. Saturnuksen myyttistä valta-aikaa Roomassa nimitetään kultaiseksi ajaksi, jona vallitsi täydellinen rauha ja harmonia, ja sen muistoksi vietettiin vuosittain riehakasta Saturnalia-juhlaa. Sitä vietettiin talvipäivänseisauksen aikaan kuten joulua, ja siihen liittyi myös samoja tapoja, kuten lahjojen antaminen, ja kristityt ottivatkin myöhemmin sen omakseen muuttaen sen nimen jouluksi. Forum Romanumilla sijainnut Saturnuksen temppeli oli yksi Rooman vanhimmista rakennuksista, ja siitä on tänä päivänä jäljellä vielä rauniot. Se oli myös Rooman valtakunnan lakitaulujen ja valtionrahaston säilytyspaikka. Dionysiuksen mukaan Saturnukselle oli omistettu Roomassa muutenkin paljon pyhäkköjä, ja sen mukaan oli nimetty monia kaupunkeja ja paikkoja, etenkin vuoria.
http://saturnuskultti.blogspot.fi/2009/11/saturnuksen-mytologia-ja-palvonta.html
Saturnus taas on yksi saatanan koodinimistä tai vastineista:
http://saturnuskultti.blogspot.fi/2009/11/saturnus-heksagrammi-666-ja-saatana.html