Jesuiittaveljeskunta sai jalansijaa Amerikan talousmaailmassa ensi kertaa noin 50 vuotta sitten, kun italialainen pankkiiri perusti Bank of Californian [siis Bank of Italyn Kaliforniassa], joka on nykyisellä nimellään "Bank of America" yksi maailman suurimmista pankeista. Giannini oli erittäin osaava pankkiiri, jonka oli kiittäminen jesuiittoja alkupääomastaan, ja hän toimi heidän luottomiehenään tai haamuostajanaan. Tänä päivänä 51 prosenttia Bank of Americasta on veljeskunnan omistuksessa.
-Der Spiegel, 13. elokuuta 1958
spiegel.de
Giannini oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä pankkiireista, ja häntä pidetään monien nykyisten pankkitoiminnan käytäntöjen kehittäjänä. Hänellä oli suuri rooli myös Hollywoodin filmiteollisuuden rakentamisessa:
Hollywoodin ollessa kovassa rahantarpeessa Giannini otti hetimiten tehtäväkseen ottaa Bank of America vahvemmin mukaan teollisuuteen, jolla oli valtava merkitys Los Angelesin talouselämälle. Jo vuonna 1930 hän myönsi 3 miljoonan dollarin lainan kahdelle Hollywoodin tarmokkaimmista tuottajista, Darryl F. Zanuckille ja Joseph Schenkille, jotta nämä voivat perustaa uuden tuotantoyhtiön, josta tuli kaksi vuotta myöhemmin 20th Century Fox. Schenck joka oli Bank of American hallituksessa, vakuutti Gianninin siitä, että Zanuckin into ja lahjakkuus elokuvatuottajana oli riittävä peruste myöntää hänelle lainoja. 400000 dollarilla Bank of Italyn rahaa Zanuck työskenteli hullun lailla puskeakseen tuotantoon kuusi elokuvaa, mukaan lukien sellaiset taloudelliset menestykset kuin The Bowery, The House of Rothschild, Cardinal Richelieu ja Bulldog Drummond Strikes Back. Vuosikymmenen lopulle tultaessa 20th Century Fox oli kasvanut 60 miljoonan dollarin studioksi ja tehtaili joitain Hollywoodin suurimmista menestyselokuvista.
-Felice A. Bonadio, A. P. Giannini, Banker of America, 1994
http://www.reformation.org/jesuits-against-united-states.html
Vuonna 1920 Giannini haistoi siihen asti pääasiassa New Yorkissa toimineen elokuvateollisuuden kehitysmahdollisuudet. Hän lähetti lääkärinammatin jättäneen veljensä Attilio Gianninin sinne omistautumaan työlle, ei vain Bancitaly Corporation-pankin, vaan myös orastavan elokuvamaailman parissa… Joten kun Attilio tuli takaisin New Yorkista kertomaan veljelleen, että oli tavannut lahjakkaan nuoren koomikon, joka oli jo menestynyt, muttei ei löytänyt rahoittajaa projektilleen, Amadeo päätti antaa 50000 dollaria First National -studiolle elokuvan "Chaplinin poika" tekemiseen...
… Giannini ystävystyi Walt Disneyn kanssa, jota hän piti nerona, ja kävi hänen kanssaan keskusteluja, ei vain sanattomasta viestinnästä, vaan myös kuvien voimasta viestinnässä. Mikki Hiiri -lyhytelokuvan kohtuullisen menestyksen jälkeen Giannini haistoi, että piirroselokuvilla oli suuria mahdollisuuksia, ja rahoitti ensimmäisen täyspitkän värillisen Disney-elokuvan nimeltään "Lumikki ja seitsemän kääpiötä". Ja jälleen elokuva menestyi paremmin, kuin he osasivat odottaa. Walt Disneystä tuli kuuluisa kaikkialla maailmassa. Giannini oli kyllästynyt vain tekemään rahaa, ja hänestä talousjohtaja ystävänsä yhtiössä, josta oli nyt tullut kuuluisa…
… Amadeo ei ollut erityisen innostunut elokuvamaailmasta, mutta merkittävänä pankkiirina hän tiesi, että tässä maailmassa hän pystyisi tuomaan paljon rahaa pankille. Hän otti taas yhteyttä veljeensä Attilioon New Yorkissa ja pyysi häntä hoitamaan elokuvasektoria. Vuosien 1932 ja 1952 välillä Bank of America rahoitti yli 500 elokuvaa ja investoi yli puoli miljardia dollaria.
ezinearticles.com
Amadeo Giannini (1870-1949)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti