maanantai 26. maaliskuuta 2012

Termi "propaganda" on lähtöisin katolisen kirkon uskon levittämisen kongregaatiosta

Eri eturyhmien ja aatteiden edustajat syyttävät nykyään hyvin usein toisiaan propagandan käytöstä. Mutta kuinka moni on miettinyt, mistä tämä paljon käytetty termi on lähtöisin? Joka tapauksessa se juontaa juurensa katolisen kirkon uskon levittämisen kongregaatiosta, jonka nimi latinaksi oli "Sacra Congregatio de Propaganda Fide". Se perustettiin vuonna 1622 ennen kaikkea taistelemaan paavinvallan kiistävän protestantismin leviämistä vastaan. Kongregaation prefektin vastuulla oli aluksi sekä katolilaisuuden levittäminen että kirkollisten asioiden hoito ei-katolisissa maissa. Tämän suuren vaikutusvallan vuoksi prefektiä alettiin kutsumaan "punaiseksi paaviksi" (kun taas katolista kirkkoa todellisuudessa hallitsevaa jesuiittakenraalia sanotaan "mustaksi paaviksi").

Vuonna 1922 paavi Johannes Paavali II muutti elimen nimen korukielisemmäksi (kansojen evankelioimisen kongregaatio), mutta se ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että kyseessä on selvällä suomen kielellä Vatikaanin propagandaministeriö, ja sitä johtava prefekti on yksinkertaisesti propagandaministeri.

Tässä esimerkki Vatikaanin propagandasta 1800-luvun lopulta:

Vuonna 1890 [jesuiittojen lehti] "Civilta Cattolica" suuntasi taas huomionsa juutalaisiin artikkelien sarjassa, joka uudelleenjulkaistiin pamfletin muodossa… jonka tarkoituksena oli tuoda esille juutalaisten toimet modernin liberaalin kansallisvaltion luomisessa. Kirjoittaja esitti syytöksen, että "viekkaudellaan" juutalaiset lietsoivat Ranskan vallankumouksen saavuttaakseen yhteiskunnallisen tasa-arvon, ja sitten he ujuttautuivat vähitellen avainpaikoille useimpien valtioiden talouselämässä tähtäimenään kontrolloida niitä ja aloittaa heidän "vihamielinen kampanjansa kristinuskoa vastaan". Juutalaiset oli "rotu joka herättää kuvotusta"; he olivat "laiska kansa, joka ei tee työtä tai tuota mitään; joka elää toisten tekemän työn kustannuksella". Pamfletti päätti vaatimalla "yhteiskunnallisen tasa-arvon" poistamista ja juutalaisten eristämistä muusta väestöstä.
-John Cornwell, Hitler's Pope: The Secret History of Pius XII, 2000

Se oli siihen aikaan. Nykyään propaganda on toki hienovaraisempaa, mutta Vatikaanin perustaktiikka on edelleen syyllistää maailmantilasta kaikkea ja kaikkia muita kuin itseään, kuten esimerkiksi juuri juutalaisia.


http://maallikkoapuri.blogspot.com/2011/09/miksi-vatikaani-ja-jesuiitat-paivitetty.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti