perjantai 2. marraskuuta 2012

Vatikaani koventaa puheitaan Israelia kohtaan - saamassa pian itselleen Jerusalemin, kuten Peres lupasi 1993?

Vatikaani on viime aikoina koventanut puheitaan Israelia kohtaan:

Vatikaanin oikeudellinen neuvonantaja Israelissa, David Jaeger, kritisoi voimakkaasti Israelin politiikkaa kristittyjen pyhiä paikkoja koskien… Jaeger sanoi, että Jerusalem on tärkeä kaupunki, jonka kohtaloa ei pitäisi jättää Israelin ja palestiinalaisten käsiin. Kaikki Jerusalemin asemaa koskevat ratkaisut tarvitsevat kansainvälisen yhteisön hyväksynnän, sanoi Jaeger lisäten, että myös Palestiinalaishallinto on laiminlyönyt pyhien paikkojen suojelemista koskevia kansainvälisiä sopimuksia.
-Ynetnews, 4. tammikuuta 2006

Vatikaani esitti keskiviikkona kovimman kritiikkinsä Israelia kohtaan sitten viimeisimmän Lähi-idän kriisin alkamisen, kun paavi Benedictuksen ykkösmies oikeutta ja rauhaa koskevissa asioissa kutsui Gazaa "isoksi keskitysleiriksi".
-Reuters, 7. tammikuuta 2009


Lokakuussa 2010 Vatikaanin Lähi-itää käsittelevä kirkolliskokous antoi julkilausuman, jossa vaadittiin Palestiinan valtion perustamista ja että Jerusalemille pitäisi määrätä erityisasema juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin pyhänä kaupunkina. Siinä todettiin myös, ettei Israel voi perustella Raamatulla Jerusalemin tai Länsirannan siirtokuntia. Kokoukseen osallistunut arkkipiispa kommentoi asiaa näin:

Me kristityt emme voi puhua juutalaisten luvatusta maasta. Ei ole enää olemassa valittua kansaa. Kaikkien maiden kaikista miehistä ja naisista on tullut luvattu kansa.

Luvatun maan käsitettä ei voi käyttää juutalaisten Israeliin palaamisen ja palestiinalaisten pois siirtämisen oikeuttamisen perusteena. Israelin Palestiinan maan miehitystä ei voi perustella pyhillä kirjoituksilla.
-melkiittikatolinen arkkipiispa Cyrille Salim Bustos, 2010

Myös katoliset toimittajat ovat koventaneet puheitaan Israelia kohtaan:

La Civilta Cattolica - jesuiittojen arvovaltaisin aikakauslehti… avaa tammikuun numeronsa pääkirjoituksella palestiinalaisista pakolaisista. Siinä käytetään arabien propagandistisesti käyttämää sanaa Nakba ja julistetaan, että he ovat Israelin "etnisen puhdistuksen" seuraus.Vittorio Messori, joka teki ensimmäisen pitkän haastattelun paavi Johannes Paavali II:n kanssa, kirjoitti hiljattain pääkirjoituksen italialaiseen päivälehteen Il Corriere della sera, jossa hän sanoi: "Kaikkien muslimimaiden hallitukset ovat sionismin, joka on tehnyt Jerusalemista pääkaupunkinsa, väkivaltaisen tunkeutumisen aiheuttaman tsunamin alla".
-Giulio Meotti, The Jerusalem Post, 28. helmikuuta 2011 

Tämän kaiken takana on se, että Vatikaani haluaa hallintaansa Jerusalemin pyhät paikat, minkä lapsena jesuiittakoulua käynyt Shimon Peres lupasikin Oslon sopimuksen yhteydessä 1993, ja että se on yhä itsevarmempi vallanvaihdon toteutumisesta. Tässä vielä lyhyesti tapahtumien kulku:

Maaliskuussa 1994 sanomalehti Chadashot paljasti Lähi-idän "rauhanprosessista" mitä huomionarvoisimman salaisuuden. Shimon Peresin ystävä, ranskalainen intellektuelli Marek Halter… väitti haastattelussa, että hän toimitti toukokuussa 1993 kirjeen Peresiltä paaville. Siinä Peres lupasi kansainvälistää Jerusalemin, antaa YK:lle Jerusalemin vanhan kaupungin poliittisen ja Vatikaanille sen pyhien paikkojen hallinnan. YK antaisi uudelta hallitsemaltaan alueelta PLO:lle pääkaupungin, ja Jerusalemista tulisi eräänlainen kansainvälisen diplomatian vapaakauppa-alue.

Halterin väitteelle antoi tukea italialainen sanomalehti La Stampa, joka lisäsi, että Arafatille ilmoitettiin sopimuksesta ja että se sisältyi syyskuussa 1993 Washingtonissa allekirjoitetun Oslon sopimuksen salaisiin ehtoihin.

Maaliskuussa 1995 israelilaiselle radiokanavalle Arutz Shevalle vuodettiin sähke Israelin lähetystöstä Roomassa Peresin ulkoministeriölle Jerusalemissa, jossa vahvistettiin Jerusalemin luovuttaminen Vatikaanille. Tämä sähke julkaistiin kaksi päivää myöhemmin radikaalissa israelilaisessa vasemmistolehdessä Haaretzissa. Syntyi skandaali, ja lukuisat rabbit, jotka olivat kutsuneet Peresin pääsiäisjumalanpalveluksiin, peruivat kutsunsa vastalauseeksi tälle maanpetokselle. Peres vastasi väittämällä, että sähke oli aito, mutta että joku oli peittänyt valkokynällä sanan "ei"; sähkeessä sanottiin oikeasti, että Israeli "ei" luovuta Jerusalemia paaville.

Osoituksena Israelin rabbien surkeasta poliittisesta tilasta, he hyväksyivät tämän älyttömän selityksen ja kutsuivat Peresin uudelleen juhlapöytiinsä. Mutta laajasti levitetyissä Peresin ja Clintonin vuoden 1997 tapaamisen pöytäkirjoissa Peres vahvisti näkökantansa päättäen sanoihin "kuten olin aiemmin luvannut Pyhälle istuimelle".
-Barry Chamish


Ja tässä raportteja tilanteen viimeaikaisesta kehityksestä:

Israelin oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Shimon Peres on ehdottanut, että Israelin ja Palestiinan välinen kiista Jerusalemista ratkaistaisiin laittamalla sen pyhät paikat YK:n valvontaan, sanoi hänen puhemiehensä tiistaina. Hänen suunnitelmansa vaatii Jerusalemin muurilla eristetyn vanhan kaupungin juutalaisille, kristityille ja muslimeille pyhän alueen julistamista "maailman pääkaupungiksi", jonka pormestarina toimii YK:n pääsihteeri, kertoi Peresin puhemies Yoram Dori Reutersille.
-Reuters

Presidentti Shimon Peres on valmis antamaan tärkeiden kristittyjen pyhien paikkojen hallinnan Israelilta Vatikaanille, esitys jota sisäministeri Eli Yishain sanotaan vastustavan… kertoi Army Radio maanantaina… Tämän radioraportin mukaan presidentti painostaa hallitusta luopumaan suvereniteetista kuuden pyhän paikan suhteen… Raportissa kerrottiin Beit Hanassin sanoneen, että keskusteluja olisi käyty jo tarpeeksi ja että oli aika tehdä kompromissi Vatikaanin kanssa ja päästä yhteisymmärrykseen. Beit Hanassi pyysi raportin mukaan sunnuntaina sisäministeriötä allekirjoittamaan asiakirjat suvereniteetin luovuttamisesta. Yishai kuitenkin kieltäytyi. "Kaikki tällaiset myönnytykset rajoittavat Israelin hallituksen kykyä toimia alueella suvereenina hallintona", kerrottiin sisäministerin sanoneen… Meretzin entisen puheenjohtajan, Yossi Beilinin, kerrottiin kuitenkin sanoneen, että Israel ei ollut toiminut tyydyttävällä tavalla viimeaikaisissa kanssakäymisessä Vatikaanin kanssa. "Meidän on tehtävä heidän kanssaan kompromissi", hän totesi.
-The Jerusalem Post, 4. toukokuuta 2009

Vatikaanin edustajan lausunto:

Rauhaa ei tule, jos pyhien paikkojen kysymystä ei ratkaista kunnolla. Muurien sisällä oleva osa Jerusalemia - jossa ovat näiden kolmen uskonnon pyhät paikat - on ihmiskunnan yhteistä perintöä. Alueen pyhää ja ainutlaatuista luonnetta on suojeltava, ja se voidaan taata vain kansainvälisesti valvotulla asetuksella.
-kardinaali Jean-Louis Tauran, Vatikaanin ekumeenisen elimen johtaja, joulukuussa 2011

Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon oli samoihin aikoihin todennut, että Israel voisi harkita antavansa Vatikaanille "suuremman roolin" pyhien paikkojen pyörittämisessä.

http://maallikkoapuri.blogspot.fi/2012/10/juutalaisia-kaikesta-syyllistavien.html
http://maallikkoapuri.blogspot.fi/2012/10/henry-kissinger-10-vuoden-paasta-ei-ole.html
http://maallikkoapuri.blogspot.fi/2012/03/israel-lobbyn-vaitetty-valta-on-mediaa.html