tiistai 7. joulukuuta 2010

Washington - uusi Rooma?

Washingtonin kaupungin historia

Vaikka Amerikassa ei ollut sen itsenäistymisen aikoihin kuin alle 2 prosentin katolinen vähemmistö, paavin Roomalla on alun alkaen ollut kätensä pelissä maan rakentamisessa, mikä tulee ilmi sen pääkaupungin, Washingtonin (D.C.) syntyhistoriasta ja etymologiasta. Mennään ensin ajassa taaksepäin 1600-luvulle. Mies nimeltä Francis Pope sai vuonna 1663 haltuunsa tulevan Washingtonin alueelta suuren palan maata, jonka nimi oli Rome (Rooma), ja hän muutti kohti Capitol Hilliä virtaavan Potomacin entisen sivujoen, Goose Greekin nimeksi Rooman halki virtaavan Tiberin mukaan Tiber Greek. Ensimmäiset maanomistajat alueella olivat samoihin aikoihin eläneet Thomas Gerrard ja George Thompson.

Thompsonin osuus Capitol Hillistä ajautui sittemmin jesuiittojen kouluttaman katolilaisen, Daniel Carrollin käsiin. Carroll oli yksi Yhdysvaltojen perustajaisistä, ja hän muurasi kongressin virallisena valtuutettuna yhdessä David Stuartin kanssa Washingtonin peruskiven vuonna 1791. Hänen nuorempi veljensä John Carroll oli jesuiittapappi ja Amerikan ensimmäinen katolinen piispa. Hän perusti Georgetownin yliopiston, maan ensimmäisen katolisen yliopiston, joka on nykyään maailman mahtavin jesuiittayliopisto ja josta mm. Bill Clinton on valmistunut. Danielin ja Johnin serkku, myös jesuiitta-koulutettu Charles Carroll oli Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen ainoa katolilainen allekirjoittaja. Kannattaa myös huomata, että sen 56 allekirjoittajasta varmuudella ainakin yhdeksän oli vapaamuurareita, mm. kuuluisa Benjamin Franklin.

Kaupungin etymologia ja suunnittelu

Syntyhistoriaakin mielenkiintoisempi asia on Washingtonin kaupungin ja maamerkkien etymologia ja suunnittelu. Ensinnäkin se perustettiin alueelle, joka lohkaistiin Virginian ja Marylandin osavaltioista; "Virgin Mary" eli Neitsyt Maria, anyone? Entä missä sijaitsee USA:n kongressi? Paikalla nimeltä Capitol Hill. Muinaisen Rooman senaatti taas oli Capitolium-kukkulan juuressa, ja Capitolium on englanniksi "Capitoline Hill". Verratkaa myös Capitol-rakennusta kupoleineen Pietarinkirkkoon, ja huomatkaa, miten kumpikin on julkisivu kohti obeliskia:

United States Capitol


Pietarinkirkko


http://maallikkoapuri.blogspot.com/2010/11/reaganin-ja-paavin-pyha-allianssi.html

Capitolin sisällä puhemiehen istuimen molemmin puolin on kaksi roomalaista vitsakimppua (fasces):


Washingtonin lähellä sijaitsevasta Pentagonista opimme aiemmin tämän:

2000-luvun ristiretken, jota myös "sodaksi terrorismia vastaan" kutsutaan, komentokeskus on Amerikan Pentagon, ja 1500-luvun protestantismia vastaan käydyn sodan komentokeskus oli Villa Farnese, joka on jesuiittaveljeskunnan taustavoiman, Alessandro Farnesen (myöh. paavi Paavali III) rakennuttama viisikulmion muotoinen rakennus.


http://maallikkoapuri.blogspot.com/2010/11/pentagon-ja-villa-farnese.html


Pentagon


Villa Farnese


Vielä yksi viite siitä, kuka tänä päivänä todella määrää Washingtonissa: kaupungin vanhin säilynyt synagoga sai siirtyä liikennevirasto WMATA:n toimistorakennuksen tieltä...

Adas Israel-synagoga
... mutta vuonna 1904 vihitty katolinen kirkko pysyi paikallaan ja oli käytännössä ainoa rakennus, joka pelastui siinä, kun suunnitelma uudesta eteläisen Capitolin kävelykadusta peruttiin.

St. Vincent de Paul-kirkko

Perusteellinen raportti asiasta Douglas Willingerin blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti